Δημοφιλείς αναρτήσεις

19/12/11

Ο θάνατος ενός "ηγέτη" κι ενός ηγέτη

Το Σάββατο 17.12.11 απεβίωσε ο ηγέτης της Β.Κορέας, Kim Yong Il, σε ηλικία 69 ετών. Ένας "ηγέτης" που οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση και στο κατώφλι της οικονομικής καταστροφής ενώ ηγείτο ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο προκαλώντας διεθνώς έντονη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. 
Ο Kim Yong Il χαρακτηρίστηκε εγκληματικός εγκέφαλος φονικών επιθέσεων, θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Β.Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων!  
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από την κρατική τηλεόραση της χώρας τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε κλαίγοντας η μαυροφορεμένη παρουσιάστρια ο "αγαπημένος μας ηγέτης" πέθανε το Σάββατο από σωματική και πνευματική.. υπερκόπωση! Δημοσιογραφικές πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε με το τραίνο.
Το τελευταίο διάστημα ο Kim Yong Il αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μετά από το εγκεφαλικό που πιστεύεται ότι υπέστη το 2008, και η τελευταία του επίσημη εμφάνιση έγινε στις 24 Οκτωβρίου.
Κυβερνούσε τη Β.Κορέα από το θάνατο του πατέρα του, Kim Il Sung, το 1994, ενώ ο γιος του, Kim Jong Eun, εμφανίζεται ως ο πιθανότερος διάδοχος.
Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, η Ν.Κορέα έθεσε το στρατό της σε επιφυλακή, ενώ στη Ιαπωνία συνεκλήθη έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Την αμέσως επόμενη μέρα, Κυριακή 18.12, έφυγε από τη ζωή ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Vaclav Havel, σε ηλικία 75 ετών. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας, από τις 2 Φεβρουαρίου 1993 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2003. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη Άνοιξη της Πράγας του 1968 και τη Βελούδινη επανάσταση του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.
Στην πολιτική στράφηκε περίπου το 1977, όταν υπέγραψε τη Χάρτα 77 (Charter 77), ένα μανιφέστο υπέρ των πολιτικών αλλαγών στη χώρα. Είχε επίσης υπογράψει τη διακήρυξη της Πράγας σχετικά με την Ευρωπαϊκή συνείδηση και τον Κομμουνισμό (Prague Declaration on European Conscience and Communism) και ήταν μέλος του συμβουλίου του εκπαιδευτικού οργανισμού Victims of Communism Memorial Foundation.
Ο Vaclav Havel ήταν υποψήφιος αρκετές φορές για το Νόμπελ ειρήνης και είχε συγκεντρώσει το θαυμασμό παγκοσμίως για τις προσπάθειές του ως διεθνής πρέσβης, υπερασπιζόμενος τους καταπιεσμένους από το Νταρφούρ έως την Μιανμάρ. Ανάμεσα στις δεκάδες διακρίσεις του συγκαταλέγονται τα βραβεία "Ούλοφ Πάλμε",   το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το βραβείο Ειρήνης Γκάντι, το Μετάλλιο Ελευθερίας της Φιλαδέλφειας, το μετάλλιο ελευθερίας του Four Freedoms Award και το Ambassador of Conscience Award.

12/12/11

Angry Greeks VS Angry Birds

(Inspired by Rovio's puzzle video game "angry birds")


Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο...

Face(book) Off


http://www.toonposers.gr (επίσημη σελίδα)



ToonPosers

Πλάκα Με Κάνεις

Το υπογράφεις το μνημόνιο?

http://www.toonposers.gr (επίσημη σελίδα)



7/12/11

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012


Τελευταία μέρα Πρωθυπουργός (να μην ξεχάσω)

Να μην ξεχάσω φεύγοντας.....

- Να ενημερώσω τον μάγειρα στο Μαξίμου, να σταματήσει να φτιάχνει ρεβυθοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό για το μεσημεριανό μου και να χτυπάει στο μπλέντερ αυτά τα πράσινα ξεράσματα με τη σπιρουλίνα, που έπινα για πρωινό. 
- Να σβήσω από τον.... υπολογιστή όλα τα αρχεία και κυρίως τα games και τα mails και να κάνω προσεκτικά delete τις τσόντες από τα favourites. 
- Να μαζέψω από τα υπόγεια τα όργανα γυμναστικής και τα σεξουαλικά αξεσουάρ...τόσα λεφτά έδωσα... 
- Να πετάξω τη γ@μημένη τη μονόπολη, που έπαιζα και έχανα 2 χρόνια, γιατί έπεφτα στην λεωφόρο Αμαλίας με 4 σπίτια συν ξενοδοχείο και έμενα άφραγκος από τον πρώτο γύρo. Μέχρι οι καθαρίστριες του Μαξίμου με κέρδιζαν. 
- Να περάσω από φαρμακείο να πάρω lexotanil για την Άντα, τη σοκοφρέτα της μαμάς, σχοινιά επίσης για να δέσουμε τη μαμά – γιατί ποιός την κρατάει - και την καπαρτίνα απ’ το καθαριστήριο, γιατί χειμώνιασε. 
- Να κλείσω εισητήρια για τη συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ στο Λονδίνο για να πάμε με τη Μαργαρίτα - την κόρη μου... 
- Να ενημερώσω τον αδελφό μου τον Νίκο, ότι δεν είμαι πιά πρωθυπουργός και ό,τι έκανε ...έκανε. Τώρα ...δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω...θα καταλάβει αυτός... 
- Να πετάξω το ελληνο-αγγλικό λεξικό, που μου έπρηξε τα συκώτια τόσα χρόνια και επιτέλους ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!!! 
- Να κλείσω σουίτα στο Woldorf Astoria στο New York, για να περάσουμε με τη μαμά το ΤhanksGiving για πρώτη φορά φέτος ήσυχα. 
- Να φορέσω το γκρι Armani με τη μπλε ρουά γραβάτα, που με φωτίζει, βγαίνοντας από το Μαξίμου γιατί αν με πιάσουν στο στόμα τους η Ηλιάκη και ο Μουτσινάς, δεν με ξεπλένει ούτε ο Μισισιπής στην πατρίδα. 
- Να ξεκρεμάσω τον «Τέτση» από το γραφείο, που μου έκανε δώρο ο Γερουλάνος στη γιορτή μου, του Αγίου Γεωργίου - βοήθειά μας- γιατί ...πρώτον έχει 60 χιλιάρικα και δεύτερον ταιριάζει στο πατρικό της μαμάς, στο Ιλλινόις.
- Να ξεκολλήσω τις τσίχλες, που είναι κολλημένες κάτω από το γραφείο, μην τις ανακαλύψει ο « καινούργιος» και ξεφτιλιστούμε. 
- Να κατεβάσω από το πατάρι και να κάψω τη στολή του Νέρωνα, που φορούσα όταν ήμουν μόνος μου και έπαιζα «αυτοκρατορία». 
- Να πάω στην Αμερικανική Πρεσβεία και να πάρω την κανονική μου ταυτότητα και το διαβατήριο.
- Να βρίσω αυτό το μυγόφτυμα τον Παπακωνσταντίνου, που τον έκανα υπουργό και με κατέστρεψε. 
- Να βρω στο λεξικό τι είναι ο πολιτικός Καιάδας, που με απειλούν ότι θα με ρήξει η ιστορία. 
- Να πάρω...τις τρίχες του Σαμαρά, τις άπλυτες κάλτσες του Βενιζέλου και το σώβρακο του Πάγκαλου –που χρυσοπλήρωσα τις υπηρέτριές τους για να μου τα φέρουν- και να τα πάω στον Πιτ Παπαδάκο να τους κάνουμε βουντού. 
- Να κοιτάξω στο ωροσκόπιο, που στο διάολο είναι ο Κρόνος και με πήδηξε δυό χρόνια... 
- ...και το σημαντικότερο για μια τελευταία φορά... να βγάλω τα σκουπίδια.... 

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ 
άνετα θα μπορούσε να είμαι συμμαθητής του ΜΑΝΩΛΑΚΗ
Γράφει ο Νάσος Λαναράς

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/11/blog-post_523.html#ixzz1fon1A4wJ

Αρχαίο Ελληνικό λιμάνι ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Ένα από τα κορυφαία κέντρα θαλάσσιων ερευνών στην Τουρκία, το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών (ANKÜSAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας ανακάλυψε αρχαία λιμενική εγκατάσταση, κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή Urla της Σμύρνης. Το αρχαίο ελληνικό λιμάνι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές της αρχαϊκής περιόδου και χρονολογείται μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα π.Χ.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιο αναπτυγμένο λιμάνι» επισημαίνει ο πρόεδρος του κέντρου, καθηγητής Hayat Erkanal, τονίζοντας ότι μόνο απλές λιμενικές εγκαταστάσεις από της ίδιας περιόδου έχουν ανακαλυφθεί σε ελληνικά νησιά.
Το αρχαίο λιμάνι βρίσκεται έξω από την ακτή, μεταξύ του προϊστορικού οικισμού Urla Limantepe και του σύγχρονου λιμανιού της Urla, και εκτείνεται μέχρι την είσοδο του σημερινού λιμανιού. «Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός λιμένας κατασκευάστηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο με το παλιό» αναφέρει ο καθηγητής Erkanal.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η ανακάλυψη του αρχαίου λιμανιού στην δυτική πλευρά του σημερινού αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη κατά την διάρκεια των υποθαλάσσιων ερευνών. «Είχαμε προσδιορίσει τα υπολείμματα του λιμένα βόρεια από το αρχαϊκό λιμάνι βασισμένοι σε αεροφωτογραφίες. Πρόκειται λοιπόν για λιμενική εγκατάσταση συνολικού μήκους 400 μέτρων, που σημαίνει ότι ήταν ένα τεράστιο σε μέγεθος και πληρέστατο λιμάνι της αρχαϊκής περιόδου. Υπάρχουν κάποιες απλές λιμενικές εγκαταστάσεις σε ελληνικά νησιά αλλά αυτό είναι το πιο αναπτυγμένο από όλα. Θα συνεχίσουμε τις υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή τον ερχόμενο Μάρτιο». 


Ο καθηγητής Erkanal αναφέρει επίσης ότι ανακάλυψαν ένα κεραμικό αρωματοδοχείο 2.600 ετών στην ίδια περιοχή της Urla. «Χάρη στην περιεκτικότητα του άλατος που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, το αρωματοδοχείο διατηρήθηκε με ελάχιστες ζημιές. Υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα σαν αυτό αλλά το συγκεκριμένο βρέθηκε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η κατάσταση των άλλων αντικειμένων θα εκτιμηθεί μετά από την διαδικασία συντήρησής τους. Έχουμε συμπεράνει επίσης ότι το συγκεκριμένο αρωματοδοχείο δεν φέρει χαρακτηριστικά ανατολικών πολιτισμών. Πιθανότατα, ήρθε από έμπορο προερχόμενο από τα ελληνικά νησιά. Προς το παρόν διατηρούμε το δοχείο σε αλατισμένο νερό. Η περιεκτικότητα του άλατος θα μειώνεται σταδιακά και το αρωματοδοχείο θα εκτεθεί σε μουσείο». 
Αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια αντικείμενα που έχουν αποθηκευτεί και ότι χρειάζονται να καλέσουν βοήθεια από εθελοντικές οργανώσεις. «Θα συνεργαστούμε με τους εθελοντές στο κέντρο μας γιατί θέλουμε αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα να εκτεθούν σε μουσείο το συντομότερο δυνατό».
Ο καθηγητής Erkanal επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο της Άγκυρας διενεργεί ανασκαφές και σε άλλα δύο μέρη, στις Ερυθρές του Τσεσμέ και της Τεώς στο Seferihisar.
«Έχουμε προσεγγίσει την προϊστορική περίοδο στην φετινή ανασκαφή στις Ερυθρές και ανακαλύψαμε ότι ένα μέρος της πόλης δημιουργήθηκε πάνω σε έναν τύμβο στην παραλία. Εκτιμούμε ότι η συνέχεια του τύμβου προεκτείνεται κάτω από το νερό ως συνέπεια της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, προγραμματίζουμε να διενεργήσουμε υποθαλάσσιες έρευνες εκεί την επόμενη χρονιά». 




http://erroso.blogspot.com/2011/12/blog-post_9436.html#more
The Archaeology News Network

1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών

tromaktiko: 1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών: Ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου, το 1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών που ξεκίνησε την Παρασκευή... 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Το 4ημερο Πανόραμα εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Ισπανική Πρεσβεία. Περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν τις 16 ταινίες και συμμετείχαν σε παρουσιάσεις/ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων όπως της Prof. Joanna Bourke, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, της σκηνοθέτιδας Chus Gutierrez από την Ισπανία, των σκηνοθετών Κυριάκου Κατζουράκη και Γιώργου Κατακουζηνού, της ηθοποιού Κάτιας Γέρου καθώς και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου. Ομιλίες έκαναν και οι Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Μαρία Κομνηνού Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Οι παρουσιάσεις πλαισιώθηκαν από συζητήσεις με θέμα τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της βίας κατά των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα καθώς εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλη ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική και κοινωνική βία.

3/12/11

"News"

Μία ευτυχισμένη μέλουσσα μήτερα, ένας χαζομπαμπάς με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ένα μπαλόνι.. είναι όλα όσα χρειάστηκαν για τη δημιουργία αυτής της ιδιαίτερης "ταινίας"! =)



Βουλευτές στην ελλην. κοινότητα Βερολίνου



Στις 30 Νοέμβρη 2011 επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα Βερολίνου επιτροπή βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας και συνενοχής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με εκπροσώπους τους Μαγκούφη, Αντώναρο και Πλεύρη αντίστοιχα.

Ενσαρκώνοντας την πραξικοπηματική κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με την επιβολή «τεχνοκρατών» στη διακυβέρνηση σε συνεργασία με ακροδεξιά-ναζιστικά στοιχεία, η εν λόγω συμμορία δε δίστασε να επιστρατεύσει την τρομοκρατία της ακόμα και στο Βερολίνο: μπράβοι με ρόπαλα και όπλα είχαν καταφθάσει στο κτίριο της κοινότητας, για να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική σύναξη. Η πρακτική αυτή εξόργισε τους παριστάμενους, που απαίτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση της τρομοκρατικής συνοδείας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων του μνημονίου εντυπωσίασαν με το κλίμα αγαστής συνεργασίας που επέδειξαν. Ανάμεσά τους κι ένας ναζιστής. Όχι ως παραφωνία, αλλά ως επιστέγασμα και γλαφυρή ενσάρκωση μιας πολιτικής που συνθλίβει την αξιοπρέπεια, τις προοπτικές και τις ζωές μας.

Παρόλ'αυτά, οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής εκτροπής και της χούντας των αγορών δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα το θλιβερό τους μονόλογο για τις "επαφές" τους με τη γερμανική κυβέρνηση (δλδ. το βάθεμα της εκποίησης του ελληνικού πλούτου και της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας): συνάντησαν την έντονη αποδοκιμασία και την έκρηξη οργής της πλειονότητας των παρισταμένων. Νέοι και νέες που έχουν εξωθηθεί τον τελευταίο καιρό στη μετανάστευση αλλά και Έλληνες του Βερολίνου όλων των πολιτικών αποχρώσεων, άνεργοι, εργαζόμενοι/ες κάθε ηλικίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές στους εκπροσώπους του κόμματος του μνημονίου, πως δεν εκπροσωπούν κανέναν μας. Πως δεν έχουν ίχνος νομιμοποίησης, πως είναι ανεπιθύμητοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πως οι ημέρες της ασυδοσίας τους είναι μετρημένες.

Ούτε Βερολίνο -- ούτε πουθενά!
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της!

Real Democracy Now! Berlin/GR

blog: https://realdemocracynowberlingr.wordpress.com/
email: rdn-berlin@googlegroups.com

26/11/11

“Ποντάρισμα” μαμούθ 10 δις Ευρώ

"Ποντάρισμα" μαμούθ 10 δις Ευρώ στην ισοτιμία του Ευρώ με διαχείριση της εταιρείας UNIGESTION στην οποία ο αδελφός του πρωθυπουργού βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό.


Το έγγραφο φωτιά που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος χθες στην βουλή, όπου σύμφωνα με τον βουλευτή  η τράπεζα DEXIA Λουξεμβούργου επενδύει σε προϊόντα που επηρεάζονται από τη διακύμανση της ισοτιμίας του Ευρώ και διοικείται από την εταιρεία UNIGESTION. Ποια είναι η εταιρεία Unigestion? Μα η εταιρεία στον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας βρίσκεται ο αδελφός του Πρωθυπουργού, κύριος Ανδρέας Α. Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε η Αριστέα Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία.
Η Unigestion έγινε γνωστή στην Ελλάδα όταν μαθεύτηκε ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας συμμετέχει ο αδελφός του πρωθυπουργού, μέσα από την αποκάλθψη της Ελευθεροτυπίας την οποία επιβεβαίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου λέγοντας ότι δεν ασχολείται με τα CDS αλλά με κάποιο fund που επενδύει στην "Πράσινη Ανάπτυξη".


Δεν ξέρεις πλέον τι να πεις, τι να πρωτοπιάσεις. Το ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού μετείχε σε fund πράσινης ανάπτυξης που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 και ξαφνικά ο Έλληνας (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) πρωθυπουργός λες και τον τσίμπησε μύγα άρχισε να μιλά λίγες βδομάδες αργότερα ως ο μεγαλύτερος διαφημιστής της "Πράσινης ανάπτυξης" λες και αυτό δεν είναι μεμπτό? Το ότι αυτή η εταιρεία επενδύει σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που επηρεάζονται από τη διακύμανση του Ευρώ, όταν δύο 24ωρα πριν αυτή τη "διακύμανση" έγινε έρμαιο στις αψυχολόγητες(;) ενέργειες του πρωθυπουργού? Ούτε αυτό είναι μεμπτό?


Να υπενθυμίσυομε ότι η DEXIA Luxembourg αγοράστηκε από το..Κατάρ (σύμπτωση και αυτό?), ενώ ο υπόλοιπος οργανισμός "διασώθηκε" με το χρήμα των πολιτών. Μα τι γίνεται εδώ? Απλώς η επανάληψη της μεθόδευσης με την Lehman Brothers. Όπως το είχαμε αποκαλύψει εδώ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: LEHMAN BROTHERS – ΕΛΛΗΝΙΚΑ CDS. Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα…
Δεν είναι τυχαίο όταν όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα είναι η νέα Lehman Brothers. Κάντε κλικ στην εικόνα για να το διαπιστώσετε. Ένα από τα περιβόητα συμβόλαια της Lehman Brothers με υπογραφή DEXIA και εγγυητή την πολιτεία του Maryland. Για την ιστορία και τότε η Dexia διασώθηκε από τα χρήματα των Αμερικάνων φορολογουμένων, αποκαλύφθηκε όμως ότι είχε ασφαλίσει τις ζημιές μέσω τρίτης εταιρείας και εισέπραξε κάποια δις από κει.
Σήμερα η Dexia (ξανα)σώθηκε από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αλλά το branch του Λουξεμβούργου αγοράστηκε από το Κατάρ. Γιατί? Μα το Λουξεμβόυργο αποτελεί τον τελευταίο παράδεισο για τα CDS, ενώ η Unigestion όντως παίζει ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (CDS) όπως είχαμε αποκαλύψει εδώ: Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Μάλλον άρχισε ο πόλεμος.
Ο Γιούνκερ, που όλως τυχαίως και αυτός σήμερα βγάζει λογίδρια για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή. Τυχαία πάντα από τον πρωθυπουργό των CDS...


πηγή: http://olympia.gr/

Δείτε επίσης: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=292738

11/11/11

Το εξώφυλλο του ΒΗΜΑΤΟΣ σε τρία χρόνια


Χρονία ἀσθένεια

του Σαράντη Καργάκου

Δέν νομίζω ὅτι χρειάζονται ἰδιότητες Κάλχαντος ἤ Τειρεσία γιά νά ἀποδείξει ἤ νά δείξει κανείς ὅτι καί κατ᾽ αὐτήν τήν περίοδο, παρά τά λαμβανόμενα μέτρα –ἴσως καί ἐξ αιτίας τους– ἡ Ἑλλάς θά κινηθεῖ μεταξύ θλίψεων καί ὀδύνης.

Ὑπό σωστή διακυβέρνηση καί μέ πολίτες σώφρονες, ἡ Ἑλλάς θά ἔπρεπε νά ἦταν σύμβολο εὐπρεποῦς εὐημερίας, γαλήνης καί ἠρεμίας, ὅπως ἡ εὐδαίμων Ἑλβετία. Δυστυχῶς, ἡ χώρα μας ἐδῶ καί δεκαετίες παραδέρνει σάν τό «Μεθυσμένο Καράβι» τοῦ Ρεμπώ, ἐπειδή ἔχει μπεῖ στό χῶρο τῆς ἐξωπραγματικότητας. Κινεῖται σέ μή πραγματική διάσταση, ἔξω ἀπό τίς δυνατότητές της, τίς συγκυρίες καί τίς εὐκαιρίες.

Ὁ λαός μας ἀφιονισμένος ἀπό τίς ὑποσχέσεις τῶν πολιτικῶν καί τήν εἰκονική πραγματικότητα τῆς τηλοψίας καί τῶν ἐντύπων πού τοῦ «πουλᾶνε ὄνειρο», ἄκουγε τά πολιτικά μυθεύματα καί κουνοῦσε αὐτάρεσκα τό κεφάλι του σάν τό πλαστικό σκυλί πού μερικοί τοποθετοῦν σάν «μασκώτ» στό πίσω μέρος τοῦ αὐτοκινήτου τους. Μέ ἄλλα λόγια, ἐπί ἔτη ὁ Ἕλλην ἐβλάκευε.

Ἦταν τόσο τό μέγεθος τῆς ἀνοησίας, τῆς ἀσυναρτησίας καί παρεῖχε τόσο θέαμα οἰκτρό πού μποροῦσε νά ξαναδώσει τήν ὅρασή του σ᾽ ἕναν τυφλό. Ἄν καί γιά νά δεῖς τό σκοτάδι, δέν χρειάζεται νά βλέπεις. Στή χώρα πού κανονικά θά ἔπρεπε νά εἶναι βασίλισσα τῆς ὀμορφιᾶς, βιώνουμε ἐπί δεκαετίες τώρα τή δικτατορία τῆς ἀσχήμιας, τή δικτατορία τῆς βλαστήμιας, τῆς χυδαιολογίας, τῆς χυδαιοπραξίας, τῆς αἰσχρογραφίας καί τῆς ἀνόητης μαγκιᾶς. Ὁ «μάγκας Ἕλληνας» εἶναι τό πιό ἠλίθιο προϊόν τῆς Εὐρώπης.

Ὁ Ρωμαίος Αὖλος Γέλιος, μαγεμένος ἀπό τόν ἔναστρο οὐρανό μας, ἔγραψε τό «Ἀττικές νύχτες», κι ἐμεῖς οἱ γελοῖοι κατορθώσαμε ἀκόμη καί τά ὑπέροχα δειλινά νά τά κάνουμε θλιβερά σάν τήν ἐλεημοσύνη. Ἔγραφε στά τέλη τοῦ 19ου αἰῶνος ὁ πικρόγλωσσος Ἐμμ. Ροΐδης ὅτι τό μόνο πού δέν κατόρθωσαν νά χαλάσουν οἱ Ἕλληνες πολιτικοί, εἶναι τά ὡραῖα ἡλιοβασιλέματα. Μέ τή δική μας συμβολή χάλασαν κι αὐτά κι ἔγιναν –κατά τό ἄσμα– ὡραῖες ἀναμνήσεις.

Ὅταν θέλω νά μελαγχολήσω ἐντονότερα, σταματῶ τήν ἀνάγνωση τοῦ Σοπενάουερ καί παρακολουθῶ δηλώσεις ἤ διακηρύξεις τοῦ πρωθυπουργοῦ ἤ ὑψηλόβαθμων στελεχῶν του στήν τηλοψία. Θαρρῶ ὅτι τό μυαλό τους πετᾶ ἀπό σκέψη σέ σκέψη σάν πεταλούδα ἀπό λουλούδι σέ λουλούδι, ἀνίκανο νά κατασταλάξει σέ μιά ἀπόφαση. Κι ὅσες φορές λαμβάνεται μία ἀπόφαση, σπανίως εἶναι ἡ καλύτερη. Κατάρα τό ᾽χουμε νά καταλήξουμε σέ κάτι καλό. Τό κακό ἔγινε ριζικό μας. Κισμέτ. Γι᾽ αὐτό καί κάθε λίγο γίνεται «τό κιαμέτι τό μεγάλο».

Αὐτή ἡ τῶν κακῶν ἐπιλογή εἶναι ἡ χρονία νόσος μας. Ἀερολογοῦμε καί ἀεροκοπανᾶμε. Ἀέρας κοπανιστός εἶναι τό ἐθνικό μας προϊόν. Κι αὐτό δέν εἶναι διόλου παράδοξο. Ἀρκεῖ νά ἀναλογισθεῖ κανείς πόσοι καί τί λογῆς φωστῆρες διαχειρίσθηκαν τά οἰκονομικά, τά ἐκπαιδευτικά καί τά λοιπά ζητήματά μας, ὅπως ἡ δημόσια τάξη, ἀπό τήν μεταπολίτευση κι ἐντεῦθεν. Μισθοφόροι κατά τό μεγαλύτερο μέρος μέ ὄγκο σπουδῶν ἀλλά χωρίς κοινό νοῦ, χωρίς τή σοφία τῆς ἁπλῆς λογικῆς. Ἀποτυχημένοι διανοούμενοι καί φιλόδοξοι τεχνοκράτες πού εἶχαν προσόντα ἀκριδῶν: νά πέφτουν στήν ἔρμη πατρίδα μας καί νά τήν κάνουν ρημαδιό.

Ἡ χώρα μας αὐτή τή στιγμή εἶναι ἕνα ἀσθμαῖνον ράκος. Σέ μιά ἐποχή πού οἱ ἀντιθέσεις τῶν κρατῶν ἔχουν ἐξελιχθεῖ σέ μάχη ἐγκεφάλων, ἡ ἐφαρμοζόμενη στή χώρα μας οἰκονομική πολιτική εἶναι ἀνεγκέφαλη καί ξεπερασμένη ὅσο τό τόξο, συγκρινόμενο μέ μιά σύγχρονη βλητική μηχανή. Ἡ διεθνής οἰκονομία –καλῶς ἐξεταζόμενη– εἶναι μιά παρτίδα σκακιοῦ. Ἐμεῖς ἐκπαιδευόμαστε στό... τάβλι! Εἶναι κι αὐτό σύμπτωμα τῆς χρονίας νόσου μας.

Συντηροῦμε ὡς λαός τόν μύθο τῆς δημοκρατίας, πού γιά μερικούς ἔγινε κλεφτοκρατία καί γιά ἄλλους ἀλητοκρατία, καί φοβόμαστε τό μόνο ὑγιές πολίτευμα πού εἶναι ἡ ΑΛΗΘΟΚΡΑΤΙΑ. Ξορκίσαμε τήν ἀλήθεια ἀπό τή ζωή μας. Χορτάσαμε ψέματα. Μοιραῖα τά λάθη ἦταν τό καθημερινό ψωμί μας. Στά χάλια πού φθάσαμε, προσπαθοῦμε νά κρυφτοῦμε πίσω ἀπό τόν ἴσκιο μας. Φοβᾶμαι, ὅμως, ὅτι φθάσαμε στό λυκόφως τῆς ἱστορίας. Βρισκόμαστε ἐδῶ καί χρόνια στό τέλος τῆς ἱστορίας, ὅπου δέν ὑπάρχει πιά χῶρος γιά ἀφυπνισμένες συνειδήσεις. Ὡς λαός –παρά τή θορυβομανία μας– μοιάζουμε μέ ταριχευμένο δικαστικό κλητήρα. Τό μέλλον –ἄν τό σκεφθεῖ κανείς καλά– εἶναι σάν τό κοστούμι. Κι αὐτό τό κοστούμι τό ἐμπιστευτήκαμε σέ ἀρχάριους κατασκευαστές τσουβαλιῶν. Ἔτσι τό ἐθνικό μας ἔνδυμα μοιάζει μέ σάβανο δυστυχίας. Λυπᾶμαι πού πικρολογῶ, ἀλλά χρόνια ζῶ σ᾽ ἕνα ἀγωνιῶδες σταυρόλεξο. Καί τώρα νοιώθω πώς ἔχουμε μπεῖ σέ μιά διακεκαυμένη ζώνη· καί ὅτι ἡ ἐφαρμοζόμενη πολιτική μοιάζει σάν ν᾽ ἀδειάζει κανείς ἕναν τενεκέ βενζίνη πάνω σέ μιά ἀναμμένη σόμπα. Γι᾽ αὐτό ἡ γραφή μου μοιάζει μέ κραυγή ὀδύνης. Εἶναι ἡ δική μου χρονία ἀσθένεια.

Συνέντευξη Albrecht Ritsch στο περιοδικό Spiegel

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανία συζητάει αυτόν τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ως μια υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία και σύμφωνα με το λεχθέν: «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε». Θεωρείτε δίκαιη αυτήν τη συμπεριφορά;

Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης Ιστορίας. Τη σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως «διδασκάλου» της Ευρώπης τη χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Πρώτο αλλά και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους γι απολαβή τεράστιων χρηματικών ποσών. Αυτό όμως δεν το θυμάται κανείς.

Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τα δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτή η δανειακή πυραμίδα κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τότε τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ εξαφανίστηκαν, οι ΗΠΑ ζημίωσαν πολύ ενώ οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία υπήρξαν καταστροφικές.

Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Ritschl: Η Αμερική φρόντισε τότε να μη προβάλλει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις γι αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, αποτέλεσε στην ουσία την οικονομική βάση του λεγόμενου γερμανικού, μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά, παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής εξαναγκάστηκαν ν’ αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση. Μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel: Στη σημερινή κρίση, όμως, παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται κι ένα πρόσθετο πακέτο, το οποίο θα είναι εξίσου μεγάλο. Άρα πρόκειται για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι αντίστοιχες γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Αναλογικά με την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 1930 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl: Θα ήταν αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πώς το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 1930, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα «haircut», το οποίο ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο afro-look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε διατηρεί η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλεψαν σκληρά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Επίσης, το 1990 είχαμε ακόμα μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Πώς είπατε;

Ritschl: Μα και βέβαια. Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανιών, έπρεπε να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Όμως μετά το 1990, η Γερμανία, εκτός πολύ λίγων, δεν πλήρωσε ούτε αποζημιώσεις ούτε τ’ αναγκαστικά δάνεια ούτε τα έξοδα κατοχής. Και η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εκατό τοις εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 1950, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δε δεύτερο τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού κι εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους για αποζημιώσεις εν μέρει ή και καθολικά. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel: Τι εννοείτε;

Ritschl: Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα εχθρικά άρθρα και τις γνώμες των γερμανικών ΜΜΕ. Η διάθεση των Ελλήνων μπορεί να γίνει πολύ πιο επιθετική και τότε θ’ αναβιώσουν διαθέσεις για τις παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα. Αν, λοιπόν, οι Γερμανοί αναγκαστούν να πληρώσουν, τότε ίσως τους πάρουν ακόμη και τα… εσώρουχα. Θα πρέπει, αντίθετα, να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες, και να θέλουμε να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα χρήματά μας. Αν όμως εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ που καπνίζει το πούρο του κι αρνιέται να πληρώσει, τότε φοβάμαι ότι κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel: Τουλάχιστον… στο τέλος… μερικές ηπιότερες σκέψεις: αν μπορούσαμε να διδαχτούμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Κι επειδή αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά, έτσι κι αλλιώς πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι έχει και η Ελλάδα την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Άρθρο σε σουηδική εφημερίδα! (της Κάισα Έκις Έκμαν)

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. 

Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Κι αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν "τεμπέληδες" και "κακομαθημένοι"; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτήν την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτήν τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση κι επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο "Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα" της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα που θ' αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε. Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Και κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το κουστούμι αυτό δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο δυναστείες: τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά απ' αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ' ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Ο λαός δε θέλει να πληρώνει φόρους αφού δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. 

Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στον γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για ν' ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ' όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται. Μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοπεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται "εσωτερική υποτίμηση" και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου, 30 χρονών και πάνω, όχι τόσο νέοι τελικά, όμως νιώθουν πιο νέοι απ' ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι' αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη, το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο. Με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο "Ισημερινός", το Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα ν' ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής και να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ' αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε κι έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν