Δημοφιλείς αναρτήσεις

7/12/11

Αρχαίο Ελληνικό λιμάνι ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Ένα από τα κορυφαία κέντρα θαλάσσιων ερευνών στην Τουρκία, το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών (ANKÜSAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας ανακάλυψε αρχαία λιμενική εγκατάσταση, κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή Urla της Σμύρνης. Το αρχαίο ελληνικό λιμάνι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές της αρχαϊκής περιόδου και χρονολογείται μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα π.Χ.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιο αναπτυγμένο λιμάνι» επισημαίνει ο πρόεδρος του κέντρου, καθηγητής Hayat Erkanal, τονίζοντας ότι μόνο απλές λιμενικές εγκαταστάσεις από της ίδιας περιόδου έχουν ανακαλυφθεί σε ελληνικά νησιά.
Το αρχαίο λιμάνι βρίσκεται έξω από την ακτή, μεταξύ του προϊστορικού οικισμού Urla Limantepe και του σύγχρονου λιμανιού της Urla, και εκτείνεται μέχρι την είσοδο του σημερινού λιμανιού. «Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός λιμένας κατασκευάστηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο με το παλιό» αναφέρει ο καθηγητής Erkanal.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η ανακάλυψη του αρχαίου λιμανιού στην δυτική πλευρά του σημερινού αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη κατά την διάρκεια των υποθαλάσσιων ερευνών. «Είχαμε προσδιορίσει τα υπολείμματα του λιμένα βόρεια από το αρχαϊκό λιμάνι βασισμένοι σε αεροφωτογραφίες. Πρόκειται λοιπόν για λιμενική εγκατάσταση συνολικού μήκους 400 μέτρων, που σημαίνει ότι ήταν ένα τεράστιο σε μέγεθος και πληρέστατο λιμάνι της αρχαϊκής περιόδου. Υπάρχουν κάποιες απλές λιμενικές εγκαταστάσεις σε ελληνικά νησιά αλλά αυτό είναι το πιο αναπτυγμένο από όλα. Θα συνεχίσουμε τις υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή τον ερχόμενο Μάρτιο». 


Ο καθηγητής Erkanal αναφέρει επίσης ότι ανακάλυψαν ένα κεραμικό αρωματοδοχείο 2.600 ετών στην ίδια περιοχή της Urla. «Χάρη στην περιεκτικότητα του άλατος που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, το αρωματοδοχείο διατηρήθηκε με ελάχιστες ζημιές. Υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα σαν αυτό αλλά το συγκεκριμένο βρέθηκε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η κατάσταση των άλλων αντικειμένων θα εκτιμηθεί μετά από την διαδικασία συντήρησής τους. Έχουμε συμπεράνει επίσης ότι το συγκεκριμένο αρωματοδοχείο δεν φέρει χαρακτηριστικά ανατολικών πολιτισμών. Πιθανότατα, ήρθε από έμπορο προερχόμενο από τα ελληνικά νησιά. Προς το παρόν διατηρούμε το δοχείο σε αλατισμένο νερό. Η περιεκτικότητα του άλατος θα μειώνεται σταδιακά και το αρωματοδοχείο θα εκτεθεί σε μουσείο». 
Αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια αντικείμενα που έχουν αποθηκευτεί και ότι χρειάζονται να καλέσουν βοήθεια από εθελοντικές οργανώσεις. «Θα συνεργαστούμε με τους εθελοντές στο κέντρο μας γιατί θέλουμε αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα να εκτεθούν σε μουσείο το συντομότερο δυνατό».
Ο καθηγητής Erkanal επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο της Άγκυρας διενεργεί ανασκαφές και σε άλλα δύο μέρη, στις Ερυθρές του Τσεσμέ και της Τεώς στο Seferihisar.
«Έχουμε προσεγγίσει την προϊστορική περίοδο στην φετινή ανασκαφή στις Ερυθρές και ανακαλύψαμε ότι ένα μέρος της πόλης δημιουργήθηκε πάνω σε έναν τύμβο στην παραλία. Εκτιμούμε ότι η συνέχεια του τύμβου προεκτείνεται κάτω από το νερό ως συνέπεια της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, προγραμματίζουμε να διενεργήσουμε υποθαλάσσιες έρευνες εκεί την επόμενη χρονιά». 




http://erroso.blogspot.com/2011/12/blog-post_9436.html#more
The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου